Brugtbilguiden

Startside Forsikring Kvikguide Tjekliste Slutseddel Læs om FDM Om guiden Omregistrering

 Købers guide:
 Valg af bil
 Forhandler eller privatkøb
 Find bilen
 Undersøg bilen grundigt
 Tjekliste
 Hvad er en rimelig pris
 Køb og omregistrering
 Få hjælp efter købet
 Forsikring
 Finansiering
 Links om brugtbilkøb
  
 Nyttig viden:
 Lån til bilen
 Opstil et realistisk budget
 Fakta og myter
 Sådan forhandler du pris
 Test af brugte biler
 Sælg den gamle bil
 Sparetips
 Ruteplanlægning
 
 

 
 
Køb og omregistrering
Sørg for du er godt klædt på inden du sætter din underskrift på slutsedlen, og kører af sted i din nye bil:

  • Vær sikker på bilen er i orden inden du skriver under, for det kan være umuligt at annullere handlen bagefter.
  • Undersøg også registreringsattesten - tjek at stelnummeret passer på bilen
  • Forlang at se bilens servicebog eller kvitteringer for servicebesøg 
  • Tjek bilen for RESTGÆLD, se mere her
  • Meld dig ind i FDM, se mere her

Omregistrering
Omregistrering af bilen foregår hos SKAT. Klik ind på skat.dk/kontakt og find din lokale nummerpladeekspedition.

Hvis du køber af en privat kan du selv stå for omregistreringen af bilen. Det skal ske senest 3 uger efter, du har overtaget den. Indtil du omregistrerer, er det nemlig sælgers ansvarsforsikring der dækker, men kun i 3 uger.

Ved privat handel kan køber og sælger omregistrere i fællesskab hvis I har mulighed for det. Ellers kan du medbringe omregistrerings-blanket og dit forsikringsbevis til sælger og skrive dem under - se vores tilbud til højre. Sælger kan herefter selv stå for at omregistrere bilen hos SKAT i dit navn, og du vil herefter modtage den nye registreringsattest med posten.

Der skal medbringes følgende ved omregistrering:

  • Den originale registreringsattest 
  • Forsikringsbeviset (fås hos dit forsikringsselskab)
  • Anmeldelsesblanket til omregistrering (fås på motorkontorer)
  • Evt. synspapirer

Når du har fat i registreringsattesten, så tjek at navnet på den registrerede ejer og den, du handler med er det samme. Ellers må sælger stille med en fuldmagt fra ejeren eller med en slutseddel, der dokumenterer, at han er bilens ejer. 
 

TIP om omregistrering: 
Ved køb hos forhandler, er det normalt at forhandleren sørger for omregistreringen, inden bilen udleveres til dig. Hvis du lader forhandleren stå for omregistrering skal du ikke uden videre acceptere leveringsomkostninger i samme størrelsesorden som på nye biler (ca. 3.300 kr.), da den brugte bil ofte står med nummerplader på, og da der er tale om en skjult ekstrafortjeneste til forhandleren. Gebyret for omregistrering er 380 kr. 

Skal bilen synes før køb
Biler under fire år skal ikke synes ved ejerskifte. Alle personbiler over 4 år skal til periodisk syn hvert andet år, og biler, der har været til periodisk syn, kan normalt ejerskiftes uden de skal synes igen. Det er kun hvis der af en eller anden grund er gået mere end 2 år siden sidste syn, at bilen skal synes når den skifter ejer.

Få sælger til at vise dig den sidste synsrapport for bilen, her kan du se datoen for synet. Er det mindre end 2 år siden skal den altså ikke synes.

Hvis den bil du har udset dig skal synes, så bør du ALTID lade sælger stå for at syne den inden køb. Ofte oplever man, at sælger siger den er nem at få igennem syn, og det kan være fristende på få den billigere mod selv at syne den. Men man løber en stor risiko for at ende med store værkstedsregninger – hvis bilen virkelig er så nem at syne, så kan sælger vel sagtens klare det inden du sætter din underskrift.

Undersøg bilen for restgæld
Der kan være gæld eller pant i brugte biler, og det er ikke nok, at sælger i slutsedlen lover, at bilen leveres fri og uden gældsforpligtelser. Uanset slutsedlens ordlyd vil en panthaver med et sikret krav i bilen nemlig stadig kunne gøre dig ansvarlig for betaling af restgælden. Du overtager med andre ord også gælden, når du overtager bilen!

Så undersøg selv om der er restgæld i bilen - specielt hvis der er tale om en nyere brugt bil. For at undersøge dette kan man ringe til "Bilbogen" ved retten i Århus på tlf. 86 12 91 45 mellem kl. 9 og 12. Det er gratis, man skal blot kunne oplyse bilens stelnummer, som står på registreringsattesten.

Husk at gøre dette INDEN du sætter din underskrift!
                                     


Brug en slutseddel
Når du køber bil af en privat, er du ikke beskyttet af købelovens særlige regler om forbrugerkøb. Det betyder at du normalt kun kan gøre krav overfor sælger, hvis du kan bevise, at sælger har tilbageholdt sin viden om væsentlige defekter ved bilen, og det kan i praksis være næsten umuligt.

Hvis du og sælger aftaler andet omkring fejl og mangler i bilen, så husk at alle aftaler skal skrives ned, da mundtlige aftaler er meget svære at bevise bagefter, når uenigheden er opstået. Du kan her se en slutseddel som kan bruges i forbindelse med handel af brugt bil mellem private.

Når du køber bilen af en forhandler, er du beskyttet af købeloven, uanset slutsedlens ordlyd. Forhandleren kan altså ikke aftale med dig, at loven ikke gælder for ham! Til gengæld kan du og forhandleren godt aftale ting som stiller dig bedre en loven siger – fx at du skal have 14 dages fortrydelses- eller ombytningsret. Og forhandleren kan fx også indføje i slutsedlen hvis gearkassen er i uorden. Men husk, at selv om du har loven og Forbrugerklagenævnet på din side i en eventuel sag, er det ikke sikkert du kan få dine penge tilbage, så se dig ordentligt for alligevel.

Forsikring på bilen
Du har pligt til at have en ansvarsforsikring på bilen – kasko er dit eget valg. Ansvar dækker de skader du laver på andres biler, kasko dækker dem du laver på din egen bil. Du kan ikke få bilen omregistreret til dit navn før du har en ansvarsforsikring (se afsnittet om omregistrering af bilen).

De fleste sælgere vil kræve at bilen skal omregistreres inden de overdrager dig nøglerne. Så kontakt dit forsikringsselskab i god tid og få et forsikringsbevis tilsendt - det skal medbringes på motorkontoret ved omregistrering af bilen. Et forsikringsbevis gælder som en midlertidig ansvarsforsikring på bilen, og efter omregistreringen har du 14 dage til at vælge et andet selskab, hvis du finder et som er bedre og billigere (se vores side om bilforsikring).

                                    

Er der garanti på bilen?
Hvis bilen er købt hos en forhandler er der er to års reklamationsret for mangler, der var til stede på leveringstidspunktet. Det gælder uanset om bilen er ny eller brugt – og det gælder i princippet også selv om bilen er gammel og slidt!

Hvis du har købt en meget gammel bil til fx 10-15.000 kr. så gælder det dog, at bilen må forventes at have fejl, og det er derfor ikke sikkert at forhandleren vil være forpligtet til udbedre alle fejl.

En del forhandlere laver selv deres egne regler for garanti/reklamationsret, og skriver fx, at der er 3 måneders garanti på bilen, men uanset hvad forhandleren skriver og mener, så gælder købeloven og den siger 2 års reklamationsret på alle biler.

Og der er heller ikke noget der hedder ’købt som beset’ eller ’uden garanti’. Der kan ikke kræves selvrisiko eller egenbetaling, når oprindelige mangler afhjælpes.

Hvis du køber af en privat, er der hverken reklamationsret eller garanti!

Forskellen på reklamationsret og garanti
I købeloven gælder en særlig formodningsregel der siger, at hvis køberen inden for de første 6 måneder konstaterer, at der er en mangel på bilen, så må man formode, at manglen også var til stede på købstidspunktet, og så skal forhandleren betale for reparationen.

Det er dog ikke alle mangler eller fejl, som køberen skal forvente at få dækket. Køber man en bil til fx 15.000 kr., må man formode, at der er mangler eller fejl på den, og derfor vil en reparation i flere tilfælde være for forbrugerens regning. Der er dog et krav om, at bilen skal være i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand ved salget - ellers er det en mangel.    

Men husk, at selv om du har loven og Forbrugerklagenævnet på din side i en eventuel sag, er det ikke sikkert du kan få dine penge tilbage, så se dig ordentligt for alligevel. Loven har sine begrænsninger på dette område.